JAZ, TI, MI ZA SLOVENIJO – Stara plastenka za novo življenje

JAZ, TI, MI ZA SLOVENIJO – Stara plastenka za novo življenje

Dijaki in dijakinje Dijaškega doma Drava, pridružite se akciji zbiranja plastenk – oddate jih lahko v avli dijaškega doma v za ta predvidene zbiralnike. 

Vseslovenski humanitarni projekt zbiranja plastenk je namenjen nakupu aparata za ultrazvok srca za novorojenčke v porodniškem oddelku v murskosoboški bolnišnici. Projekt sestavljata dva sklopa:
 zbiranje odpadnih plastenk od 22. marca do 22. aprila 2018 in
 nagradni ustvarjalni natečaj.

Katere plastenke zbiramo?

Zbirajte samo ODPADNE PLASTENKE PIJAČ IN MLEČNIH IZDELKOV, saj lahko morebitni ostanki druge vsebine v odpadnih plastenkah PET (olje, kis, prašek, mehčalec, šampon in druge) otežijo njihovo predelavo. V pomoč vam je trikotnik na embalaži, pri katerem mora biti navedeno, da gre za izdelek PET.
Plastenke z drugimi oznakami (HDPE, LDPE, PP idr.) NE spadajo v zabojnik s plastenkami v humanitarnem projektu Jaz, ti, mi za Slovenijo – stara plastenka za novo življenje.

Kako jih zbiramo?
Vse zbrane odpadne plastenke ločujte DOSLEDNO in PRAVILNO: Zbirajte samo plastenke z oznako PET. Plastenke ne smejo biti termično obdelane, saj so s tem uničene in jih ni mogoče naprej reciklirati. Nalepk ni treba odstranjevati. Plastenke naj bodo popolnoma izpraznjene, stisnjene in – če ne zbirate ločeno tudi pokrovčkov – ponovno zaprte s pokrovčki (da se ne razprejo ali da ne izteče morebiten ostanek vsebine). Če zbirate pokrovčke plastenk za drug humanitarni namen, lahko oddate odpadne plastenke PET tudi brez pokrovčkov, a jih stisnite, kolikor je mogoče, da zavzamejo čim manj prostora.